Uitslag EHAD-wedstrijd 3 november 2007 in Schijndel

Op een mooie zomerse dag willen jullie gaan zwemmen in recreatieplas de Groene Heuvels in Bunnik. Jullie willen je net gaan omkleden als je in eens hulpgeroep hoort. Jullie besluiten om toch eerst even te gaan kijken wat er aan de hand is.

En dat was de opdracht die de 8 teams kregen die zaterdagavond 3 november meededen aan de Eerste Hulp aan Drenkelingen wedstrijd. Nadat deze opdracht grondig bestudeerd was, mochten de teams naar het zwembad lopen. Pas op het allerlaatste moment konden ze zien wat er was gebeurd, want het hele bad was verduisterd. Er bleken twee vrouwen met een roeiboot in het water te liggen. De ene lag op haar rug en was bewusteloos, de andere was behoorlijk in paniek en zat vast aan de roeiboot en kon zichzelf niet losmaken.

De leider van het team bekeek de situatie en stelde vragen aan de slachtoffers. De andere twee of drie teamleden begonnen snel hulp- en reddingsmiddelen te verzamelen en kregen daarna van de leider de opdracht om een van de twee slachtoffers uit het water te halen. Een van de helpers meldde het ongeval bij 112.

De toeschouwers konden zien dat alle 8 teams de situatie op een andere manier behandelden. Het ene team bracht eerst het slachtoffer met de boot naar de kant. Het andere team koos ervoor om het bewusteloze slachtoffer eerst te helpen en de andere mevrouw maar even door te laten schreeuwen. Sommige teams wisten heel snel de juiste informatie bij de drenkelingen vandaan te krijgen. Bij andere teams werden heel snel en duidelijk de taken verdeeld.
De teams kregen 3 minuten om de situatie op te lossen en dat hadden ze ook wel nodig. Uiteindelijk werden de vrouwen gelukkig telkens opnieuw gered en naar de kant gebracht. Vaak was er daarna geen tijd meer om beide drenkelingen op de kant te krijgen.

En welke oplossing is dan de beste? Daarvoor hadden we een jury uitgenodigd die op heel veel verschillende onderdelen punten gaf aan de leider, aan de eerste redder, aan de tweede redder en aan de melder. Als je dat leest, weet je meteen dat alle taken even belangrijk zijn en dat het dus echt teamwerk is. Sommige teams bestonden uit vier deelnemers. Andere uit drie deelnemers, maar daar hebben we rekening mee gehouden bij de einduitslag. Toen die uitslag bekend werd, bleek dat de door de teams behaalde punten vaak dicht bij elkaar lagen. Het team van Jan vd Bersselaar, Amy vd Heuvel, Bas Bozelie en Boukje vd Bruggen werd de winnaar. Zij kregen allemaal een mooie mok, die gesponsord was door Jamin in Veghel.

De einduitslag was als volgt:
PlaatsLeiderMelderRedder 1Redder 2Punten
1JanAmyBasBoukje220
2NikkiChristian vd B.DaisyAngela214
3RoelandBrittLiesBritt211
4EllenWykoRobinWyko207
5RianneSashaManissaSasha206
6MarkRomyCarolijnRomy198
7FarildeChristian R.YoscaChristian R.195
8SaskiaMarianTimMarian149

Terug naar 'uitslagen zwemmend redden'